Най-често срещани грешки при букмейкърите

Най-често срещани грешки при букмейкърите

В предишната статия обсъдихме най-често срещаните грешки, които правят залагащите, когато става дума за спортни залагания. И докато най-уязвими към подобни грешки остават новите играчи, напредналите и ветераните в залозите също са податливи на лоши навици като слаба дисциплина, безразсъдно залагане и пренебрежение към основите на успешното залагане.

И докато всеки знае, че при играчите грешките при спортни залагания са често срещани, ще останете изненадани да научите, че букмейкърите също допускат грешки, или най-малко дават възможности на играчите да подобрят възвращаемостта си от залозите.

В тази статия ще обсъдим най-често срещаните грешки при букмейкърите и начините, чрез които залагащите като Вас, могат да се възползват.

Неточност при коефициентите

Букмейкърите могат да допуснат грешки при определянето на коефициентите.

Нека започнем с най-очевидното. Въпреки че букмейкърските къщи наемат едни от най-острите умове в спортните залагания и използват едни от най-добрите аналитични средства, за да определят коефициентите на хилядите ежедневни пазари за залагания, те все още допускат грешки, при това многократни. Дните на пазарните търговци и компилаторите за коефициенти може да са отдавна отминали, заместени от алгоритми и автоматизираното управление на пазара, но букмейкърите все още допускат грешки, когато става дума за определяне на коефициенти.

Всъщност, някои могат да кажат, че това се дължи на автоматизацията и голямата зависимост от алгоритмите, които правят букмейкърите още по-уязвими спрямо проницателните играчи. Докато въпросните алгоритми могат да дадат на конкретен футболен клуб известна вероятност да спечели предстоящ мач, то залагащият, който притежава далеч по-добри познания за въпросния клуб и първенството, в което се състезава, ще може да разпознае всяка грешка и да я използва в негова полза.

Разпознаването и възползването от грешни коефициенти е известно като „залог за стойност“. Това е и точно този стойностен залог, който е в основата на всяка печеливша стратегия за залагане. Ако залагате на спортни събития в дългосрочен план, няма как да правите пари, ако не различавате и вниквате в коефициентите, които неправилно отразяват истинската вероятност за настъпването на даден резултат или т.нар. стойностни залози. Толкова е просто – ако не поддържате дисциплина спрямо залаганията и залагате само когато сте сметнали за подходящо и имате възможност, само може да загубите пари.

Залогът за стойност сам по себе си определя, че даден резултат е по-вероятно да се случи, отколкото биха предположили букмейкърите чрез техните коефициенти.

Така например, ако смятате, че има 65 процента шанс даде футболен мач да завърши с над 2,5 отбелязани гола, а букмейкърската къща задава шанс от 50 процента това да се случи, то вие сте открили това, което наричаме залог за стойност.

Използвайки десетични коефициенти, залогът за стойност се изчислява по следния начин:

Да кажем, че залагаме на предстоящата футболна среща между Ливърпул и Челси. Победа за Ливърпул се оценява на 4.50 коефициент. Провеждаме нашето проучване, анализираме числата и достигаме до извода, че шансовете за победа на Ливърпул се определят на 30 процента.

При това положение залогът на Ливърпул залог за стойност ли е?

За да разберем това, просто умножаваме по 30 процента шансовете на Ливърпул.

Залог за стойност се определя по формулата:

Стойност = десетичен коефициент (определен от букмейкъра) X процентен шанс за даден изход от мача

4.50 х 0.30 = 1.35

Ако стойността е над 1, тогава имаме залог за стойност. Стойността може да бъде изчислена още и като извадим 1, за да получим от примера по-горе 0.35, или с други думи 35 процента залог за стойност.

От друга страна, ако стойността, която получим е под 1, не става дума за залог за стойност и не е препоръчително да правим залог.

Откриване на неправилни коефициенти

Всичко това може да звучи много вдъхновяващо, но как да разберем, че сме открили истинска възможност за залог за стойност?

Въпреки че спазването на дисциплина и поставянето на залози само при вече определена стойност на теория е в основата на всички успешни залагания, без да изградите добър поглед върху реалните залози за стойност, вие отново ще загубите пари. Независимо колко дисциплинирани продължавате да сте, освен ако вашите залози за стойност наистина не съдържат истинска стойност, има опасност да не продължите дълго със залозите на спортни събития.

Съществуват няколко начина за идентифициране на залог за стойност. Но както и да го погледнете, знанието и опитът са нещата, които отличават печелившия залагащ от непечелившия.

За да може непрекъснато да печели пари, залагайки на спорт, успешният играч трябва по-детайлно да познава даден спортен пазар, отколкото самия букмейкър.

От ключово значение тук е усъвършенстването. Ако искате да се възползвате от грешките на букмейкърите трябва да се фокусирате върху ограничен брой пазари, като запознаете до такава степен с пазарите и тяхната динамика, че разграничаването на истинския залог за стойност да започне да ви идва от само себе си.

В това отношение много залагащи таргетират вторични пазари, за да открият залози за стойност. Достигат до извода, че има много по-голяма вероятност да се намери залог за стойност в по-незначителните и вторични първенства, отколкото в основните първенства и турнири в Европа като Висшата Лига или Шампионската Лига, където редица ресурси за проучване се посвещават на основните пазари като 1Х2 и Азиатския хендикап.

Например залози на втородивизионни първенства из Европа, фокусирайки се върху пазари от сорт на  Двата отбора да отбележат гол или Общ брой на головете през първото полувреме и други подобни. Накратко, ако искате да откриете залог за стойност, трябва да се концентрирате върху пазарите, които са по-податливи на грешки от букмейкърите, а залозите за стойност е по-вероятно да бъдат открити именно в по-малко популярните първенства и в по-нетрадиционните пазари и спортни състезания.

Допълнителни трудности

По какъвто и начин да го погледнем, откриването на букмейкърски грешки, особено когато става въпрос за коефициенти, същевременно остава най-трудната, но и най-важна задача в залагането на спортни събития. Задачата ни става още по-трудна поради факта, че букмейкърите не предлагат коефициенти с пълна стойност, а съкращават част от коефициентите, известно още като марж или комисионна.

Няма да навлизаме в излишни подробности, а просто ще ви дадем елементарен пример. Да кажем, че искаме да заложим на хвърляне на монета и се предлагат следните коефициенти:

Ези  – 1.90

Тура – 1.90

Вероятността една от двете монети да се падне е 50 процента, но предложените ни коефициенти не отговарят на пълната стойност, защото ако залогът бе с пълна стойност, то шансовете за Ези и за Тура щяха да са оценени с коефициент 2.00.

В този пример, за да постигнем дори и минимална печалба, се нуждаем от 52,7 процента шанс за страната на монетата, за която сме заложили.

0.527 x 1.90 = 1.0013

Но понеже можем да очакваме само 50 процентов шанс, в дългосрочен план рано или късно ще сме на загуба.

Букмейкърите въвеждат марж, за да се предпазят от погрешно даване на коефициенти, които могат да бъдат използвани от хитрите играчи. Това е причината да наблюдавате по-високи маржове на пазарите и предложения за по-ниски лимити за залагане на пазари, на които букмейкърите се чувстват по-несигурни и уязвими.

Например, даден букмейкър може да предлага коефициент от 1.95 за Азиатски хендикап на мачове от Висшата лига, но само коефициент – 1.90 за Азиатски хендикап на мачове от Конференцията на Англия (Петото ниво в английския футбол). Разбира се, че маржът е пречка при възползването от неправилно зададени коефициенти за залагане, но много залагащи продължават да печелят пари, залагайки на неясни пазари, възползвайки се от по-малко бдителните букмейкърски къщи.

Друг проблем може да бъде т.нар. „Осезаема грешка“. Какво представлява осезаемата грешка?

Можем да говорим за осезаема грешка, когато букмейкърът установи за вече уреден пазар, че предлаганият от тях коефициент е очевидно сбъркан. Тогава всички вече поставени залози биват анулирани. Това очевидно е спорен въпрос, защото много играчи остават разочаровани и търсят правата си, когато техните залози са анулирани и най-вече когато букмейкърът дори не възстановява загубеният залог, поставен на сбъркания коефициент.

Докато в правилата и условията на букмейкърите, правилата относно осезаемите грешки са ясно определени, много залагащи смятат, че букмейкърските къщи са длъжни да въвеждат точно своите коефициенти и трябва да носят отговорност за това. Така или иначе, правилата спрямо осезаемите грешки са друг фактор, който трябва да се взема предвид оценките на букмейкърите за дадени коефициенти.

Деривативни Пазари

Пазарите за залагания са свързани едни с други, използвайте това!

Друга грешка, която допускат букмейкърите е в предлагането на деривативни пазари за залагания. Какво е деривативен пазар? Това означава, че в рамките на едно спортно събитие, шансовете за даден резултат зависят един с друг спрямо шансовете за друг резултат в рамките на същото спортно събитие.

Нека разгледаме познат пример. В рамките на дадена футболна среща коефициентите за 1Х2 залозите обикновено зависят един от друг заедно с коефициентите за залози на Азиатски хендикап. Например Арсенал е домакин на Тотнъм в предстоящ мач от Висшата лига.

Коефициентите за залози за 1Х2 са следните:

Арсенал 2.10

Равенство 3.50

Тотнъм 4.20

Коефициентите за залози на Азиатски хендикап са следните:

Арсенал -0.5 , 2.10

Тотнъм +0.5 , 1.91

Това е семпъл пример, но служи да покаже как два на пръв поглед коренно различни пазара са свързани един с друг. Коефициентът Арсенал да спечели мача е 2.10, като шанса на отбора да покрие хендикапа от -0.5 е със същия коефициент – 2.10. Докато коефициентите мачът да свърши равен или Тотнъм да победят (т.нар. двоен шанс X2) са на същата стойност с покриването на хендикап коефициент от +0,5 за Тотнъм, при коефициент 1.91.

Възползвайте се от тези пазари

Да се възползвате от тези пазари може да се окаже трудна задача, но доста печеливша. В момента основните букмейкъри предлагат буквално над 100 пазара за залагания на мачове от големите футболни шампионати и в частност на основните първенства в Европа. По-голямата част от пазарите се създават от изкуствени модели, предвиждащи вероятността за гол. Подобни модели определят вероятността за това колко гола могат да бъдат отбелязани, въз основата на данни за представянето на двата клуба в изминали срещи. Например моделът може за предстоящ даден мач може да генерира следните стойности:

Евертън – средно голове за мач – 1.15

Нюкасъл – средно голове за мач – 1.05

Общ брой голове за мач – 2.20

Базирано на тази основна статистика ще се изчисляват коефициентите за десетки пазари за залагания. Не само изходът от срещата и хендикап залозите, но и общ брой голове, двата отбора да отбележат, равенство няма залог и други подобни пазари.

И така, как можем да се възползваме от тези пазари? В основата стои откриването на несъответствия между два или повече пазари и след това да се заложи и на двата, за да се създаде т.нар. залог за стойност. Например, някои играчи търсят несъответствия между пазарите за под/над 2.5 гола и Двата отбора да отбележат, търсейки случаи, в които например коефициентът за над 2.5 гола и Двата отбора да НЕ отбележат са над коефициент от 2.00.

Трябва да се отбележи, че няма да намерите възможности за гарантирани залози (за които ще обясним по-надолу), когато става дума за залози на деривативни пазари.

Въпреки това, може да откриете трендове и тенденции, които пазарите за залози не вземат предвид.

Опитния залагащ на футболни срещи може да забележи например, че даден отбор започва да играе по-силно през второто полувреме, а за друг отбор, че забавя темпото през втората част на мача. Това са елементарни субективни наблюдения, които обикновено не се вземат предвид от букмейкърите при генериране на коефициентите. Наблюдението на отборните тенденции, съчетано с анализ на данни от изминали срещи може да ви помогне да откриете истински залози за стойност в по-неизвестните пазари.

Да кажем, че сте забелязали, че откакто настоящият треньор на Манчестър Юнайтед е пристигнал преди две години, отборът започва първото полувреме бавно в домакинските си срещи. В допълнение забелязвате тенденцията, че в гостуванията си Уест Хем започва агресивно с бърза игра в началото на мачовете.

Ако открием подобна комбинация, залог за Уест Хем да са победител през 1-вото полувреме или да спечелят първото полувреме с хендикап залог, може да се счита като перфектен пример за залог за стойност, като се взема предвид, че коефициентите за двата пазара просто отразяват шансовете на двете страни да спечелят мача в редовното време и не са отразени тенденциите на двата отбора, спрямо първата половина от срещата.

Докато подобни възможности за залози могат все още да бъдат открити, от своя страна букмейкърите се презастраховат в подобни случаи, чрез по-високи маржове на деривативните пазари. Независимо от това, все още има много залози за стойност, които могат да бъдат открити и отделеното време за анализиране на подобни пазари определено си заслужава отделеното време.

Залагайте На Живо

Залозите на живо предоставят на залагащите по-голям брой деривативни пазари, от които могат да се възползват. Съществува причина за това букмейкърите дълго време да бъдат против залаганията на живо и ако не беше бумът в популярността на залозите на живо и залаганията в спортните борси като Бетфеър, букмейкърите никога нямаше да предлагат залози на живо.

Защо ли? Защото по подобие на деривативните пазари, залозите на живо също биват използвани от опитните играчи.

Докато в зората на залозите на живо букмейкърите дори и в най-известните турнири и първенства предлагаха сравнително малък брой събития на живо, то сега залагащите вече могат да залагат на дузина пазари. Това предоставя на играчите голям брой възможности и събития, където да открият залог за стойност.

Например, да кажем, че Челси домакинстват на Кристъл Палас и имат преднина в резултата от 3:0 в 65-тата минута. Анализирали сте, че отборът на Кристъл Палас често се срива в гостувания, когато губи значително в резултата. Правите залог мачът да свърши над 4.5 гола. В оставащите 25 минути, Челси вкарва още два и крайният резултат е 5:0.

Коефициентите за залозите на живо се изчисляват отново на базата на очакванията за голове преди старта на мача, от моментния резултат и оставащото време. Букмейкърите не вземат предвид субективните тенденции и възможности на отборите от дадената среща.

Възможности за арбитраж

Най-важното нещо в арбитражните залози е балансът.

Както и да ги наречете, възможностите за арбитраж са друга грешка, от която може да се възползвате.

Какво представлява възможността за арбитраж? Арбитражният залог, или още известен като сигурен залог, е комбинация от залози, която гарантира печалба независимо от резултата. Разбира се, че звучи прекалено хубаво, за да е истина, но в действителност ежеседмично могат да се открият арбитражни възможности.

Как да откриете арбитражен залог? Просто намирате два букмейкъра, които предлагат противоречиви един на друг коефициенти за резултат в дадено спортно събитие. Да вземем следното за пример:

Над/Под 2.5 гола

Букмейкър А предлага коефициент от 2.10 за над 2.5 гола

Букмейкър Б предлага коефициент от 2.05 за под 2.5 гола

Както виждате от горния пример, независимо какъв залог ще направим – дали над 2.5 гола или под 2.5 гола, ние винаги ще сме на печалба. Това представлява и арбитражна възможност.

Докато повечето възможности за арбитражни залози имат незначителна стойност (нисък коефициент) на печалба, съществуват случаи, в които букмейкърите не реагират на време на извънредни новини за дадено събитие, което ги прави уязвими спрямо играчите, които са готови и тръпнат в очакване да се възползват от подобни грешки на букмейкърите.

Нека разгледаме следния пример: Манчестър Сити е оценен с коефициент от 3.00, да бъде победител в предстояща среща от Висшата Лига. Очакват се ротации в състава, предвид последващата среща през седмицата от Европейските турнири. Случва се така, че минути преди началния съдийски сигнал, всъщност отборът излиза със всички титуляри за мача. След новината за това, коефициентът за победа на Манчестър Сити веднага пада до 2.50. Докато повечето букмейкъри намалят коефициентите си, се случва, че един букмейкър закъснява с предприемането на действия и оставя по-дълго време коефициент от 3.00, което прави букмейкъра удобен за създаване на арбитражен залог.

В действителност е малко вероятно да откриете възможности за арбитраж на пазари, свързани с големи спортни събития. Арбитражните залози по-често могат да бъдат при събития с по-неясен характер, като по-ниски нива на футболни първенства, местни тенис турнири, национални баскетболни и хокейни шампионати. Например новината, че ключов нападател на австрийски отбор от второто ниво е оставен извън групата преди предстоящ мач е много по-вероятно да предостави предпоставки за арбитражен залог, отколкото новина за футболист на Висшата лига, който ще пропусне предстоящ двубой.

Друг пазар, към който трябва да се насочите за подобен тип залози са Победител в група и Класиране в следваща фаза на турнирите Шампионска Лига и Лига Европа, както и Световни и Европейски първенства. Това важи в голяма сила, когато пазарите са пуснати за пръв път и коефициентите са нови. Много често може да откриете възможности за сигурни залози в редица букмейкърски сайтове докато тези пазари се синхронизират и уредят, което понякога отнема дни.

Откриване на Сигурен залог

И така, как може да разграничим сигурния залог? Просто се нуждаем от малко математика.

Има две неща, които трябва да се вземат предвид, когато става дума за възползване от арбитражни залози.

Първо, от къде да сме сигурни, че сме открили арбитражен залог и второ – каква сума трябва да заложим, за да вземем своята безрискова печалба.

Откриването на арбитражна възможност включва пресмятането и добавянето на стойностите по подразбиране за най-добрите налични коефициенти за всеки резултат на пазарите, които искате да заложите. За щастие, пресмятането на подразбиращите се вероятности е лесно. Това което трябва да направите е просто да разделите десетичните коефициенти на 1.

Нека разгледаме предстоящия мач от Шампионската Лига между Барселона и Байерн Мюнхен. Най-добрите налични коефициенти за пазари на Над/Под 2.5 гола са следните:

Букмейкър А – Над 2.5 гола – Коефициент 2.10

Букмейкър Б – Под 2.5 гола – Коефициент 2.05

Букмейкър А – Над 2.5 гола – Коефициент 2.10

Предполагаемата вероятност е:

= 1 / 2.10

= 0.476

= 47.6%

Излиза, че предполагаемата вероятност за Над 2.5 гола с коефициент 2.10 е 47.6%.

Нека разгледаме коефициента от Под 2.5 гола.

Букмейкър Б – Под 2.5 гола – Коефициент 2.05

Предполагаемата вероятност е:

= 1 / 2.05

= 0.4878

= 48.78%

Излиза, че предполагаемата вероятност за Под 2.5 гола с коефициент 2.10 е 48.78%.

За да разберем дали става въпрос за арбитражен залог трябва просто да съберем двете получени стойности за предполагаема вероятност.

Общ сбор = 47.6 % + 48.78 % = 96.38 %

Когато тази стойност е със сбор по-малък от 100 %, означава, че сте открили възможност за сигурен залог. Колкото по-нисък е общия сбор на стойностите, толкова по-добър и по-стойностен залог сте открили.

Нека разгледаме друг пример. Баскетболна среща от НБА между Бостън Селтикс и Чикаго Булс при следните най-добри стойности на пазара:

Букмейкър А – Победа на Бостън Селтикс – 1.30 Коефициент

Букмейкър Б – Победа на Чикаго Булс – 7.00 Коефициент

Букмейкър А – Победа на Бостън Селтикс – 1.30 Коефициент

Предполагаемата вероятност е:

= 1/ 1.30

= 0.7692 = 76.92%

Букмейкър Б – Победа на Чикаго Булс – 7.00 Коефициент

Предполагаемата вероятност е:

= 1 /7.00

= 0.1429 = 14.29%

Общ сбор:

= 76.92% + 14.29% = 91.21%

Отново намерихме възможност за подсигурена печалба с общ сбор на предполагаемите вероятности под 100 %.

Едно на ръка е откриването на сигурни залози. Ключът към тяхното използване е да се изчисли оптималният залог, който да направим.

В някои случаи това се оказва доста лесно, например когато става дума за сходни коефициенти. Но на практика повечето коефициенти на са балансирани и изискват от нас да преценим внимателно залозите си. Това се случва, следвайки тези три стъпки:

  1. Пресметнете предполагаемите вероятности за всеки изход от събитието за даден пазар.
  2. Пресметнете общата сума на предполагаемите вероятности.
  3. Разделете всяка получена стойност на сбора от всички предполагаеми вероятности.

Извършвайки тези три стъпки, имаме възможност да определим какъв е оптималния залог, за да подсигурим нашата гарантирана печалба.

Нека преразгледаме предходния пример за НБА срещата между Бостън и Чикаго

Първо пресмятаме предполагаемите вероятности за всеки един от двата развоя на срещата, а след това ги събираме.

Букмейкър А – Бостън Селтикс – 1.30 Коефициент

Предполагаемата вероятност е:

= 1 / 1.30

= 07692 = 76.92%

Букмейкър Б – Чикаго Булс – 7.00 Коефициент

Предполагаемата вероятност е:

= 1 / 7.00

= 0.1429 = 14.29%

Общ сбор:

= 76.92% + 14.29% = 91.21%

За да определим оптималния залог, делим получената за всеки резултат стойност на общата предполагаема вероятност на конкретния пазар.

Бостън Селтикс:

= 76.92% / 91.21%

= 84.33%

Чикаго Булс:

= 14.29% / 91.21%

= 15.67%

Да кажем, че искаме да заложим общо 100 лева. В конкретния случай ще заложим 84.33 % от нашите 100 лв. на Бостън и 15.67 % от нашите 100 лв. на Чикаго.

Залозите ни биха изглеждали по следния начин:

100 лв. Х 84.33% = 84.33 лв. залог на Бостън Селтикс при коефициент от 1.30

100 лв. Х 15.67% = 15.67 лв. залог на Чикаго Булс при коефициент от 7.00

Така, независимо какво се случи в срещата имаме гарантирана печалба грубо от 9.66 лева.

Ако Бостън спечелят, ще спечелим (84.33 лв. Х 1.30 – 100 лв.) гарантирана печалба от 9.63 лева.

Ако Чикаго спечелят, ще спечелим (15.67 лв. Х 7.00 – 100 лв.) гарантирана печалба от 9.69 лева.

Чудите се как се получава при футболните мачове, или при конни надбягвания, където се състезават десет или повече коне? За щастие, по абсолютно същия начин, спазвайки трите стъпки, които споменахме преди малко:

  1. Пресметнете предполагаемите вероятности за всеки изход от събитието за даден пазар.
  2. Пресметнете общата сума на предполагаемите вероятности.
  3. Разделете всяка получена стойност на сбора от всички предполагаеми вероятности.

Нека разгледаме още един пример. Да кажем, че през уикенда предстои сблъсък от Висшата Лига на Ливърпул срещу Манчестър Юнайтед.

Имаме следните коефициенти:

Победа на Ливърпул при коефициент от 2.90

Равенство при коефициент от 3.50

Победа на Манчестър Юнайтед при коефициент от 3.10

Нека проверим дали имаме сигурен залог при мач с троен изход (1Х2).

Както при предходните примери, първо трябва да сметнем предполагаемата вероятност за всеки изход от срещата.

Победа на Ливърпул при коефициент от 2.90

Предполагаемата вероятност е:

= 1/ 2.90

= 0.3448 = 34.48%

Равенство при коефициент от 3.50

Предполагаемата вероятност е:

= 1 / 3.50

= 0.2857 = 28.57%

Победа на Манчестър Юнайтед при коефициент от 3.10

Предполагаемата вероятност е:

= 1 / 3.10

= 0.3226 = 32.26%

Събираме всяка една от стойностите, за да получим общия сбор:

= 34.48% + 28.57% + 32.26%

= 95.31%

Понеже общият сбор е под 100%, разбираме че става въпрос за арбитражен залог.

Следващата стъпка е да открием каква сума да заложим на всеки резултат, за да възнаградим себе си с балансирана печалба, независимо от изхода на срещата. Да кажем, че искаме да заложим общ брой от 200 лева.

Победа на Ливърпул при коефициент от 2.90

= 34.48% / 95.31%

= 36.18%

Трябва да заложим 36.18% от общия ни бюджет от 200 лева на победа за Ливърпул, което ще рече, че трябва да заложим сумата от 72.35 лева.

Равенство при коефициент от 3.50

= 28.57% / 95.31%

= 29.98%

Трябва да заложим 29.98% от общия ни бюджет от 200 лева на равенство, т.е. трябва да заложим сумата от 59.95 лева.

Победа на Манчестър Юнайтед при коефициент от 3.10

= 32.26% / 95.31%

= 33.85%

Трябва да заложим 33.85% от общия ни бюджет от 200 лева на победа за Манчестър Юнайтед, т.е. останалата сума от бюджета – 67.70 лева.

Ако заложим всяка една от тези суми на тези пазари, ще получим сигурна печалба от средно 9.85 лева, независимо от изхода на срещата.

По-трудно, отколкото изглежда

Разбира се, че е по-трудно, отколкото изглежда да реализираме арбитражен залог. Първият проблем е, че повечето възможности за арбитраж са налични за ограничен период от време. Много рядко да се случи сигурен залог да бъде наличен за повече от 15 минути. Хората, които се занимават с тоз тип залози на професионално ниво, дори разработват програми, които да сигнализират при възможност за арбитраж. Това им дава шанса да се възползват при мигновената поява на появилата се възможност.

Друг проблем е, че всеки един арбитражен залог носи сравнително ниска печалба и се изисква значителен начален капитал, за да може да изкарате добра годишна печалба от това. Всъщност, в много редки случаи става въпрос за арбитражен залог, който да носи повече от 3 % печалба. За да бъдете успешни в това начинание, трябва да инвестирате много време и голям начален капитал.

Трябва да се вземе предвид и фактът, че букмейкърите могат да се опитат да ограничат, дори в някои случаи да затворят акаунта ви, ако смятат, че залагате на арбитраж. За това препятствие няма какво да се направи, въпреки че отстрани изглежда несправедливо спрямо залагащите. Най-ефикасният начин да избегнете ограничения, докато залагате на арбитраж е да закръгляте залозите си. Например, ако пресметнете, че оптималният залог е на стойност от 27.10 лв. , по-добре да заложите 27 лв. или още по-добре да заложите 25 лв. или 30 лв. . Може да не получите точната печалба, но ще ви спести излишни главоболия и ще останете незабелязани.

Множествен залог

Ако сте се питали защо букмейкърите промотират множествените залози, това се дължи на факта, че повечето залагащи не знаят как да идентифицират залозите за стойност и в допълнение залозите, които не са стойности генерират огромни печалби за букмейкърите през цялата година и най-вече по време на футболния сезон.

Защо множествените залози обикновено са толкова ужасни? Това се дължи предимно на маржовете, които букмейкърите не включват в коефициентите си. Нека разгледаме за пример права колонка от 5 селекции на Азиатски хендикап за предстоящата седмица от Висшата Лига. Колонката се състои от следните селекции:

Ливърпул +0.5, при коефициент от 1.90

Челси -1, при коефициент от 1.90

Арсенал -0.5, при коефициент от 1.90

Тотнъм -0.5, при коефициент от 1.90

Евертън +0, при коефициент от 1.90

Имаме 5 залога, всеки един с коефициент от 1.90. За да сметнем нашата права колонки, просто умножаваме всички стойности.

Това ни дава коефициент от 24.76.

Сега нека пресметнем същите залози отново, този път, използвайки правдоподобните коефициенти(без начислени комисионни) – 2.00.

Полученият коефициент е 32.00.

И докато комисионната на всяка селекция бе 5%, т.е. 1.90 коефициент (получен от 2.00), маржът на правата ни колонка достига до впечатляващите 22.6%.

Погледнато от перспективна гледна точка, ако направите единичен залог на Азиатски хендикап с марж от 22.6%, коефициентът ще бъде приблизително 1.55, в сравнение с реалния коефициент без наложена комисионна от 2.00. Бихте ли направили единичен залог на Азиатски хендикап при тези ниски коефициенти? Разбира се, че не.

Умножете вашия коефициент

Разбира се има и тънкости.

Ако изберете само селекции с истинска стойност, всъщност ще увеличите коефициента на колонката си за всеки залог, който добавите.

Нека кажем, че сте избрали следните три залога за стойност за предстоящ мач от Висшата Лига:

Ливърпул да спечелят при коефициент от 2.10

Челси/Тотнъм да отбележат Над 2.5 гола при коефициент от 1.90

Нюкасъл/Евертън да завършат на равно при коефициент от 3.50

Правим нашите изчисления и вярваме, че това са залози за стойност.

Ливърпул при шанс от 50% да победят

0.5 х 2.10 = 1.05

Челси/Тотнъм при шанс от 55% да отбележат Над 2.5 гола

0.55 х 1.90 = 1.045

Нюкасъл/Евертън при шанс от 30% да завършат равен

0.3 х 3.50 = 1.05

Както виждате, всеки залог е залог за стойност, защото дава резултат над 1.

Коефициентът, който ще получим от нашия букмейкър за тази права колонка от три мача е 13.97.

Някои биха казали и какво от това? Нека пресметнем възможностите за тази колонка, на база на нашите изчислени шансове:

0.5 х 0.55 х 0.3 = 0.0825

Шансовете да спечелим тази права колонка базирано на нашите пресмятания са 8.25%.

Нека пресметнем стойността за залог на цялата колонка.

13.97 х 0.0825 = 1.153

Докато всяка единичен залог по себе си беше с около 5 процентна стойност(1.05 коеф.), то комбинирането на селекциите в множествен залог увеличи стойността на 15%, което не е никак зле.

И докато безразборното залагане на множествени залози намаля стойността на залога и само свива шансовете ви да бъдете доходоносен играч в дългосрочен план, то включвайки залози за стойност във вашите селекции увеличава вашите шансове.

Още по-хубавото е, че докато при някои от печелившите методи в дългосрочен план може вашия профил да бъде ограничен или дори затворен, то при множествените залози вие сигнализирате на букмейкърите, че вие може би сте просто поредния губещ, който се е примирил със лошите коефициенти. Всъщност, много букмейкъри насърчават множествените залози като предлагат възвръщаемост при до 12 селекции, което ви дава още по-големи възможности за постоянни печалби. Може би сте виждали прави колонки с шест селекции, които имат бонуси на коефициента от до 50%. Струва си времето да се възползвате от тези възможности.

Рекламно съдържание | 18+ | Важат условия и правила | Играйте отговорно | Само нови клиенти