Рекламно съдържание | 18+ | Важат условия и правила

Как да залагаме?

Залагането при букмейкъри е едно от всеобщите любими занимания на хората, което датира още от началото на човешката история. Античната литература обяснява това като част от човешкия инстинкт да се поемат рискове – да заложиш пари или ценен предмет с надеждата да спечелиш нещо повече обратно. Пол Хорнунг казва, че спечелените пари са по-сладки от изкараните с труд пари. Срещу едно минимално усилие като хвърляне на зар или изтегляне на късметлийска карта, всеки може да стане богат. Интересно ли ви е как се правят спортни залози?

Залагането се определя като рискуване на пари или друга ценност в условията на събитие с неясен изход, като целта е печалба. При всеки залог съществуват понятията риск (залог) и връщане (коефициент). Уравнението, с което се определят ползите от залагането е просто – печалбата е равна на залога умножен по коефициента. Всички форми на залагане се основават върху това просо взаимоотношение.

За някои критици залагането е табу, а някои раси и религии дори го криминализират. Определено съществува проблем със залагането, но то се дължи на човешката природа, а не на характера на играта. Залагането е голяма търговска дейност в цял свят, която дава работа на много хора и увеличава значително данъчните приходи. Разрастването на интернет направи пазарите за залагане по-глобални и секторът по-регулиран.

Съдържание

1. Как се правят спортни залози?
2. Типове залози
3. Какво представляват коефициентите?
4. Простата математика зад залагането
5. Залагане на специфични спортове
6. Търгуване и арбитраж
7. Струва ли си да се плаща за съвети за залагане на типстъри?
8. Управление на парите
9. Сравняване на коефициенти
10. Заключение

Как се правят спортни залози?

В основата на залагането е рискуването на нещо, като в замяна очакваш да спечелиш повече. Играчите оценяват шансовете за определен изход от дадено събитие и ако е възможно да заложат на добри коефициенти, правят залог. Операторите (букмейкърите или собствениците на казино зали) осигуряват възможностите за залагане и вземат определен дял, за да имат своята печалба. “Касиерът” винаги залага определен математически марж в сметките, който е в негова полза и служи за инвестиране в подобряване на инфраструктурата на залагане.

Как да залагаме

Играчът се нуждае от определен капитал, за да започне да залага. В общия случай залагането става с използване на пари или средства от банковата ви сметка. Някои традиционни залози се сключват само с ръкостискане или спазване на дадена дума по джентълменски. До ден днешен някои големи играчи, които залагат на конни надбягвания сключват сделките си само посредством кимане с глава. Залозите, които са направени върху вероятния резултат от състезание се изграждат на доверие, а не на съмнение.

Спортните залози с букмейкъри най-често се правят през уебсайтове или при букмейкъра. В исторически план залагането се е случвало само между двама души, без букмейкър, когато тези двама души са имали противоположни мнения. Размяната на залози е развила тази концепция до модерните днес практики букмейкърите да събират заедно играчи, които искат да направят залог и други, които искат да приемат залог.

Има много форми на залагане, но една от най-бързо растящите области е залагането на спорт. Специалните спортни канали и задълбочената информация онлайн допринесоха за това залагането на спортния събития да се превърне в интересна дейност. Вече е възможно да се правят залози на живо на хиляди събития, а това дава на играчите възможност да правят често залози в кратки времеви интервали. Залагането на живо се рекламира усилено в медиите, а това го превръща все повече в социално приемлива дейност.

Залагането стана по-регулирано в законово отношение, но също така и по-разпространено в страни като Великобритания. Само до преди 20 години лицензираните букмейкъри нямаха право да приемат залози вечерно време и през неделите. Въпреки, че интернетът промени пазара, в Англия на всяка главна улица има букмейкърски офис. Индустрията се промени много повече след началото на милениума, отколкото за последните 100 години.

В България залагането също се регулира от закона. На първо място, за да може един букмейкър да оперира в страната, е необходимо да има разрешение от Министерството на финансите.

Типове залози

Имам много типове букмейкърски залози, а тяхната популярност е различна във всяка страна. Все пак има три типа общи спортни залози:

Традиционни залози

Традиционните залози, които се правят още преди бумът на интернет, са се сключвали на място при стационарен букмейкър преди началото на спортното събитие. Когато резултатът от играта вече е бил известен, букмейкърът е оценявал кои залози са печеливши и кои са губещи. Играчът от своя страна се е осведомявал също за резултатите и ако залогът му е печеливш, се е връщал при букмейкъра, за да получи своята печалба. Печалбата се изчислява с лесно уравнение: умножава се залогът по коефициента.

Традиционни залози

Най-популярната форма на традиционно залагане във Великобритания е било залагането на състезания с коне, но в днешно време залагането на спортни събития е много по-популярно. Конните надбягвания във Великобритания все още поддържат традицията букмейкърите да присъстват на място и да обявяват коефициентите за състезанията. Залагането се осъществява с пари в брой, а печелившите залози се изплащат незабавно и преди следващото състезание. Залагащите могат да направят своя залог по време на обявяването на коефициентите или да заложат при коефициенти със стартираща цена, които са валидни към началото на състезанието.

Пазарите за залагания на конни надбягвания са най-основните и най-традиционните, а коефициентите за залагане се изчисляват на принципа търсене и предлагане. Сумите, които са се плащали на букмейкърите, са се влияели от коефициентите, които те предлагат, което е създавало определен местен стандарт. Този процес обаче се променя заради онлайн залагането. Сега вече е възможно да се повлияе върху важните коефициенти от разстояние чрез онлайн операторите. Традицията при залагането на състезания с коне може да изчезне скоро, а с това и една от атракциите на британските конни надбягвания.

Моделът на залагане преди появата на интернета се е основавал върху фиксирани коефициенти. Различните държави и региони определят коефициентите по различен начин, но основният принцип е еднакъв. Коефициентите отразяват вероятността да се случи нещо по време на спортно събитие, а играчите решават дали желаят да направят залог. Коефициентите са фиксирани и известни към момента, в който залогът е направен, но могат да се променят спрямо приетите залози.

Изкуството на букмейкърството се изразява в това да се предложат коефициенти за залагане, които привличат играчите, така че букмейкърът да има печалба, независимо от резултата на събитието. В коефициентите има заложени маржове – те са сигурна печалба на букмейкъра, един вид застраховка за печалба, защото залозите се правят за ограничен брой резултати. Това означава, че в някои случаи е възможно букмейкърът да изплати печалби на повечето от приетите залозите, а в други случаи – на нито един. Дори и без тази заложена математика, букмейкърът пак би имал печалба, защото пазарната реакция към определените цени не зависи изцяло от коефициентите. Пример за това са някои спортни фенове, които залагат сляпо на любимите си отбори, независимо от коефициентите.

Борса за залози

Борсата за залози се основава върху принципа да събира заедно играчи, които искат направят залог “за” определено събитие да се случи и други, които искат да приемат залог “срещу” – че нещо няма да се случи. Едната страна очаква определено събитие в една спорта игра да се случи, а другата страна е на мнението, че то няма да се случи. Това залагане става между играчите, без намесата на букмейкър.

От 2000 г. насам борсите за залагане са пазарен дял, в който доминира Betfair. Това всъщност е първият букмейкър, който започва да оперира на принципа на борса и все още е първенец в това отношение. Тази компания въвежда и популяризира концепцията, чрез която всеки играч да може да направи залог, както и да приеме залог. Всеки може да приеме ролята както на залагащ, така и ролята на приемащ – съответно чрез залагането или приемането на залог. Betfair и другите борси работят с механизъм, който свързва съвпадащи залози и коефициенти, които са взаимно приемливи както за играча, който прави залога, така и за играча, който приема залога.

Борса за залози

Ключът към успешното залагане на борса е обращаемостта – сборът от парите за залози, който съставя пазара. Една от причините, заради които Betfair са лидер на пазара е фактът, че конкурентите им нямат същата обращаемост. Betfair се радва на доверието на играчите в сектора на борсите за залози – това привлича клиенти и създава и поддържа обращаемостта. Големият брой от залагащи и приемащи играчи увеличава възможностите за залози, а това от друга страна повишава ефективността на борсата. Залозите могат да бъдат изцяло или частично съвпадащи или не съвпадащи.

Букмейкърите, които предлагат борса за залози не печелят пари от маржовете в залозите, а чрез вземането на комисионна от залозите. Те таксуват различни комисионни, които зависят пряко от големината на залог. Колкото по-висок е залогът, толкова по-малка е комисионната такса. Борсите за залози не се интересуват от изхода от дадено спортно събитие, тази грижа е оставена на техните клиенти.

В някои отношения борсите приличат на залагането на живо. Пазарите постоянно се обновяват както преди началото на едно спортно събитие, така и по време на протичането му. Коефициентите варират, а това означава, че участниците в борсата могат да закрият залог в благоприятна позиция – с цел да спечелят повече пари или да минимизират потенциалните загуби. Ако пазарът в определен момент обещава печалба или предвещава провал на залога, то участниците могат да се застраховат. Спортове като футбол и тенис са дисциплини, при които резултатът от играта варира в различен момент и спрямо тази информация играчът може да предпочете да закрие залога.

Betfair предлагат голям избор от спортове, първенства и други пазари. Ако се очаква търсене на определен пазар, Betfair предоставят възможност на всеки да заложи и да приеме залог. Големите спортни събития имат голяма обращаемост, което означава, че има повече възможност за залози. Съвпадането на залози с коефициенти в една борса е най-голямата атракция при този тип залагане, защото създава усещане за социалност при взаимодействието между залагащи и приемащи залози играчи.

Залози на амплитуда (Spread залагане)

Залозите на амплитуда (известни още като Spread залози) се базират на следния принцип: колкото повече един играч е прав в прогнозата си, толкова повече печели и колкото повече греши, толкова повече губи. Този тип залагане има голям пазарен дял във Великобритания през последните 30 години. Според официалните данни има над един милион играчи, които залагат на амплитуда на Острова. Уникалното при тази форма на залагане е, че загубите могат да бъдат много по-големи от стойността на залога.

Точността на прогнозата определя както възвръщаемостта от залога на амплитуда, така и потенциалната загуба. Поради тази причина новите играчи трябва да бъдат внимателни, когато започнат първите си стъпки при Spread залагането. Името на Spread залагането произлиза от английската дума spread – наборът от резултати в една игра, като клиентите залагат дали резултатът от едно спортно събитие ще бъде над или под определен диапазон.

Операторите, които предлагат залози на амплитуда, печелят от разликата между платените и получени залози при противостоящи играчи. Подобно на всеки пазар има продавачи и купувачи. Този тип залози се правят както преди събитието, така и на живо по време на протичането му. Един играч може да направи залог на разумна за него цена, а друг играч може да приеме залога, ако ходът на спортното събитието е благоприятно за него. Позициите на всеки играч могат да бъдат затворени преди да свърши залагането, за да се гарантира печалба или да се избегне голяма загуба. В това отношение залозите на амплитуда приличат повече на борсите за залози, отколкото на традиционните залози.

Залозите на амплитуда са най-привлекателни за клиентите, когато има мач, в който играе голям и всеобщ фаворит и следователно има предпоставка за много залози. Пазарните принципи определят как ще се движи амплитудата – едните играчи ще я движат нагоре, а други ще я смъкват надолу. Букмейкърът печели от комисионна.

Играчите, които залагат на амплитуда “купуват” или “продават” залог спрямо собственото си убеждение за вероятния резултат от спортното събитие. Купувачите вярват, че финалният сбор ще надвишава амплитудата, а продавачите смятат, че финалният сбор ще бъде по-малък от амплитудата. Когато има повече купувачи отколкото продавачи, цената (амплитудатата) се повишава. Когато има повече продавачи – цената пада. Пазарите на spread залозите се основават върху закона на търсенето и предлагането, балансът между купувачи и продавачи.

Spread залаганията са популярни при спортните събития и финансовите пазари. Произходът на концепцията идва от лондонските трейдъри, които залагат на промените в цената на акции и валути. При спортове като футбол, например, играчите могат да заложат на сбора от голове – съответно над или под диапазона.

Какво представляват коефициентите за залагане?

В основата на всяка форма за залагане са коефициентите (или цените) за това определено събитие да се случи или да не се случи. На борсите за залози коефициентите, които са “срещу” случването на определено събитие винаги са по-високи от коефициентите, които се отнасят “за” случването на определено събитие. С други думи коефициентите, които могат да се дадат за вероятността нещо да се случи са по-ниски от коефициентите, които могат да се дадат срещу вероятността то да не се случи.

Коефициентите при залози на амплитуди се предлагат в определен диапазон. Традиционните коефициенти се предлагат само в една стойност, а от клиентът зависи единствено дали да заложи или да не заложи. Когато има силна конкуренция, това означава, че букмейкърите могат да предложат леки вариации в коефициентите, но в общ план коефициентите за залагане са на приблизително едно ниво в цялата индустрия.

Коефициентите, които се предлагат за определен резултат от едно спортно събитие, отразяват това, което букмейкърът вярва, че е вероятно да се случи. Букмейкърът цели да привлече залози за различни резултати, за да не бъде на загуба. Операторът има маржове в негова полза, а играчите приемат тези маржове, за да имат привилегията да залагат.
Колкото са по-големи коефициентите, толкова по-малък е шансът нещо да се случи. Букмейкърите изплащат по-големи печалби при високите коефициент, но шансът е много по-малък. При по-малките коефициенти букмейкърите изплащат по-дребни печалби, но по-често. Букитата не винаги постигат тази идеална цел, но най-успешните я постигат често.

Простата математика зад залагането

Ако заложите 10 лева при коефициент 5/1 и залогът се окаже печеливш, то ще си върнете цели 60 лева печалба (залогът умножен пет пъти + един път залог). При положение, че заложите 10 лева, но залогът е губещ, то няма да получите нищо обратно, а направеният залог остава за букмейкъра.

Ако сме заложили 10 лева при амплитуда 100, а резултатът от събитието е 90, то ще получим печалба от 100 лева. Формулата е 100 (горната граница) минус 90 (резултатът от играта) умножено по стойността на залога (10 лева). Ако заложим същата сума при същата амплитуда, но резултатът от събитието е над амплитудата – например 110, то тогава ще изгубим 100 лева. Формулата е следната: 110 (резултатът от играта) минус 100 (амплитудата) умножено по залогът (10 лева).

При борсата за залози – ако направите печеливш залог от 10 лева при коефициент 6.0, ще получите обратно 60 лева. Ако приемете същия залог при същия коефициент и залогът се окаже печеливш, вие ще изгубите 50 лева.

Коефициентите на букмейкърите могат да се обявяват по различен начин. Когато коефициентите се показват с две числа (например 5/1) – второто число винаги символизира направеният залог. Когато коефициентите са с точка, те са с калкулиран залог в сумата, която бихте спечелили.

Залагане на специфични спортове

Залагане на футбол

Футболът е най-популярният спорт за залaгане в света и при всеки мач основните пазари са следните:

 • Стандартно залагане с 1×2
 • Двата отбора да отбележат голове
 • Общ брой голове
 • Точен резултат
 • Брой голове под/над
 • За полувреме/за двете полувремена
 • Брой картони
 • Брой корнери
 • Хендикап
 • Равен резултат.
Залагане на футбол

Това, че футболът е най-популярната спортна дисциплина в света, не означава, че е най-лесно да се залага на нея. Необходима е голяма доза знание за спортните клубове, играчите и дори реферите, когато има определен мач. Изборът на подходящ пазар е ключова част от успешното залагане на футбол.

Залагане на конни надбягвания

Конните надбягвания са били основният спорт за залагане в офисите на букмейкърите във Великобритания. Този спорт все още е важен в това отношение. Основните начини да се залага са следните:

 • Залог за победа – трябва да познаете кой кон ще е пръв и ако познаете – печелите.
 • Each way залог – един от най-популярните залози, който включва две прогнози. При него се прави прогноза победителят в състезанието и за място.
 • Място – залагате на това определен кон да се класира на конкретно място.
 • Екзакта – залагате на това кой ще се класира на първо и второ място.
 • Обратна екзакта – залагате на първите два класирали се коня, но без значение кой от двата ще заема първо място.
 • Трифекта – залагате кои ще бъдат първенците, класирали се на първите три места.
 • Суперфекта – залагате на четирите коня, които според вас е най-вероятно да бъдат първи.

Залагане на тенис

В последните няколко години залагането на тенис доби все по-голяма популярност благодарение на онлайн залагането. Най-често срещаните залози са:

 • Залози за победител в мача
 • Залози за сет
 • Точен резултат в първи сет
 • Хендикап
 • Победител в сет
 • Краен резултат
 • Равен резултат.
Залагане на тенис

Голф

Голфът винаги е бил популярен спорт за залагане, но напоследък се създава усещането, че е отживелица. Другите спортове предлагат възможност за бърза обращаемост на залозите, но при голфа също има пазари, които генерират обращаемост:

 • Залог за победител
 • Each way залог
 • Залог за играч, който води след първи рунд
 • Резултат на победителя
 • Изиграване на 18 дупки
 • Изиграване на 72 дупки
 • Залог за най-добър играч от определена държава или континент.
Крикет

Крикетът се следи с интерес в Азия и Австралия и фактът, че има залози за крикет потвърждава това. Най-популярните пазари за крикет са следните:

 • Победител в мача
 • Най-добър батсман в отбор или в мач
 • Най-добър боулър в отбор или мач
 • Най-резултатен играч в първи ининг
 • Изход от първи ининг.

Ръгби

Ръгби е спорт, който привлича интерес за залагане на следните пазари:

 • Залог за победител
 • Залог за резултат
 • Залог за отборът, който първи отбележи резултат
 • Хендикап
 • Резултат на полувреме.

Търговия и арбитраж

Търговията и арбитражът се отнасят към използвате на коефициентите във ваша полза. Търгуването не е точно залагане – то се изразява в това да се възползвате от промяната на коефициентите по време на едно спортно събитие с цел да увеличите печалбата или да намалите потенциалната загуба. Някои трейдъри се опитват да направят пари от абсолютно всеки мач, но те обикновено са ориентирани само към печалба, но не и към забавление.

Търгуването се базира на принципа да залагате на вероятността нещо да се случи при коефициенти, които са по-високи от коефициентите това да не се случи. Тази стратегия за залагане включва и обратния принцип – да залагате срещу вероятността нещо да се случи при положение, че коефициентите то да се случи са по-големи. Голф турнирите предоставят добри възможности за търгуване, заради варирането в точките и коефициентите.

Трейдърите се опитват да създадат нерискова ситуация, като си гарантират печалба, ориентирайки се по зеления цвят, с който букмейкъра им показва дали са на печалба. При Betfair цифрите в зелено посочват дали една опция ще ви носи печалба. Червените цифри обикновено показват, когато е на лице сценарий, в който ще претърпите загуба. Трейдърите се опитват да елиминират червените цифри и да спечелят повече пари, независимо от това какъв ще бъде крайният резултат. За да се случи това, събитието трябва да приключи по техните прогнози.

Тази стратегия може да представлява много голям риск, защото трейдърите биха могли да сгрешат и коефициентите да започнат да се движат в нежелана посока. Борсите за залагане като Betfair предоставят много възможности за търгуване, но неточната преценка за развитието на едно спортно събитие означава, че е възможно и да не извлечете сигурна печалба. При тези случаи трейдърът трябва да направи избор – да ограничи потенциалните загуби от неблагоприятната си позиция и да прекрати залога.

Друга възможна стратегия за залагане е да се опитате да предвидите как ще “реагира” пазарът и да създадете нерискова ситуация. Залагането “за” и “срещу” се изразява в това много играчи да се конкурират един срещу друг. В самото си определение залагането между двама души означава, че винаги ще има един, който печели и един, който губи. Ако има повече залози “за” отколкото залози “срещу”, то коефициентите “за” ще паднат, а ако има повече залози “срещу” – тогава коефициентите на залозите “за” ще се увеличат. Пазарите на борсата са много конкурентни и един добър трейдър ще съумее да се възползва от варирането на коефициентите.

Добрият трейдър се опитва да направи много ниско-рискови сделки, за да натрупа бюджет. Скромните печалби се натрупват и можете да започнете да “търгувате” със залози на много различни спортни събития. Ефективното търгуване изисква добра и бърза интернет връзка и компютър с много добри технически параметри. Спортните пазари могат да се променят бързо и винаги ще има трейдъри, които дебнат възможността да се възползват от забавянето в реакцията и интернет връзката на другите. Никой не харесва чувството да изпусне добра възможност за търговия заради лоша интернет връзка. Недоволството от изпусната възможност, от друга страна, може да повлияе върху трезвата ви преценка за останалите трейдинг решения.

Един от аспектите на търгуването е да се разпознават възможностите за арбитражен залог. Те възникват, когато има дисбаланс между коефициентите, които се предлагат за едно и също спортно събитие от различни източници. За да се възползвате от арбитраж, е необходимо да действате бързо, защото възможностите са на лице за много кратко време.

Арбитражът е стратегия, която е възможно да се приложи както при букмейкъра, така и на борсата за залози. Разликите в коефициентите могат да бъдат много малки и да бъдат видими за съвсем кратко време, защото парите, влияещи върху даден залог, бързо могат да попречат на арбитража. Залозите трябва да бъдат направени много бързо, защото е съвсем вероятно благоприятната за играча цена да не е валидна към момента на приключване на залога, тъй като разликата в коефициентите може вече да е компенсирана от фактори, влияещи върху движението на пазара. Възможността да правите арбитраж и проявата на голямо внимание при залагането са факторите, които биха могли да ви осигурят гарантирано нерискова игра и успешно залагане. Но все пак този тип търгуване ще ви донесе доходи, само при проявата на бързо вземане на решения и наличието на бърз интернет и надеждна техника.

Струва ли си да се плаща за съвети за залагане на типстъри?

Залагането привлича много типстъри, особено при конните състезания. Във Великобритания съществува специализиран вестник The Racing Post, който публикува ежедневно реклами на типстъри. За да се рекламира във вестника, един типстър, той трябва да докаже уменията си в залагането, а това означава, че трябва да информира лицето, което е отговорно за осъществяването на мониторинг преди спортните събития. Това с други думи означава, че типстърите, чиито услуги се рекламират в пресата, имат доказан опит в печеленето на залози. Много типстъри намекват, че разполагат с “вътрешна информация” и много бивши жокеи предлагат съвети за залагане.

Съществува голям пазар за потребителски данни – това означава, че списъци с имена, адреси и имейли могат да бъдат поръчани от брокери в областта. Лица, които имат изявен интерес към залагането или конните надбягвания, би трябвало да присъстват в тези списъци. Тези данни са много ценна информация, особено за букмейкърите. Някои типстъри предлагат до 3 месеца безплатен тестов период на услугите си, за да убедят потенциалните си клиенти, че си струва да си плащат за това, което предлагат.

Разрастването на интернета допринесе за появява на много онлайн услуги за прогнозиране на залози. Някои от тях са безплатни, но като цяло моделът, по който се предлагат, е на база месечен абонамент с отстъпки при поръчки в дългосрочен план. Подобно на много други услуги в интернет, няма особен контрол върху това, което се предлага онлайн. Това означава, че в интернет има доста непроверени типстърски услуги, които се предлагат. Въпреки това, можете да намерите препоръки за определени услуги, като посещавате независими сайтове за ревюта и оценки и се информирате от там. По същия начин ще намерите и информация за това на кои типстърски услуги не трябва да се доверявате. В това отношение интернет средата е постигнала известен контрол и ви позволява чрез търсене на информация да прецените които са най-добрите услуги, при които си струва да си платите за съвети и ще ви помогнат за успешно залагане.

Управление на парите

Един от ключовите аспекти при залагането е управлението на парите и воденето на записки. Залагането в основата си е забавно занимание, което има социализираща функция. Въпреки това е добре да инвестирате малко време върху това да контролирате финансите си и да си водите записки за залозите, които правите. Много често се подценяват загубите и се надценяват печалбите. Като си водите записки за цялостната ефективност на залозите ви, ще можете навреме да си спестите потенциални проблеми. Никой не обича да губи постоянно, затова е най-добре да контролирате парите си и да наблюдавате внимателно резултатите, за да си спестите изненади.

Управление на парите

Как се залага правилно?

Повечето непрофесионални играчи залагат само с пари, които могат да си позволят да изгубят. Залагането преди всичко е забавление, чиято цена плащаме като прехвърляме пари към букмейкъра. В същото време залагането е едно от най-уникалните хобита, защото може да ви донесе много повече пари от тези, които сте заложили. Според официалните статистики около 2% от играчите печелят последователно във времето. Това означава, че 98% от играчите залагат повече пари от парите, които получават обратно. Това не е проблем за повечето хора, но правенето на разлика между добри и лоши залози би ограничило броя на загубите и ще ви научи как се залага правилно.

Определено съществува проблем с пристрастяването към залагането при някои играчи, но букмейкърите вече са по-отговорни към тези неща. Залагането може да се превърне в мания и затова има организации, които помагат на пристрастените играчи. Във Великобритания, например, под политически натиск най-големите оператори създадоха орган, който да решава проблемите със залагането. Реклами по масовите медии също информират за потенциалните проблеми със залагането и индустрията е приела въпроса много сериозно.

Някои играчи залагат на базата на ниво, на което залогът е постоянен и не варира след победа или загуба в играта. Такъв тип играч ще заложи 20 лева на футболен мач през уикенда и няма да увеличи или да намали залога, независимо колко победи или загуби ще има по време на играта. Така залогът остава твърд според бюджета на играча. Особеното при тази стратегия за залагане е, че няма възможност да се възползвате от доброто стечение на обстоятелствата, нито да минимизирате загубите от неблагоприятен развой на събитията. Тази стратегия е известна като залагане на фиксирана цена (фиксирани залози).

В човешката природа е заложено да искаме да печелим повече, когато има благоприятно стечение на обстоятелствата. Един залагащ играч е най-уязвим след голяма победа. Хората залагат по-безразсъдно, когато играят с парите, които са получили от букмейкъра. При тези ситуации може да се предприеме стратегията за залагане с фиксиран процент. При нея един играч може да инвестира само 10% от парите в сметката си за залог. Ако парите в сметката се увеличат, сумата за залози също ще се увеличи. Ако финансите намалеят, сумата за залагане също ще намалее пропорционално със същия процент. Това е добър начин да се залага сигурно, без да се понасят големи загуби под влиянието на емоциите от постигнати добри резултати.

В математическо отношение е лесно да се направят и разберат сметките със залагане на 10% от парите. Ако например в сметката имате 100 лева, според фиксираните 10% ще можете да заложите само 10 лева. Ако имате в сметката 90 лева, ще можете да заложите само 9 лева. Ако парите в сметката ви са се увеличили и имате 150 лева, ще можете да заложите 15 лева. При прилагането на тази стратегия за залагане ще е нужно да си водите записки, за да държите под контрол наличността на пари в сметката си.

Как да залагаме в интернет?

Онлайн залагането в момента е преобладаващият начин, по който се залага с букмейкъри. Играчите са привлечени главно от лесния достъп до услугата, бързата скорост на целия процес по залагане и незабавното теглене на пари от сметката след печалба. Онлайн букмейкърите предлагат голям избор от пазари за залагане както преди началото на спортно събитие, така и на живо – по време на събитието. Всеки играч може да реши за себе си дали иска да заложи на няколко пазара (кой ще спечели мача, кой ще вкара гол, кой ще вкара най-много голове и т.н.) или да се ограничи само до един.

За да залагате в интернет, трябва да изберете букмейкър, да си направите профил при букмейкъра и да започнете да играете със залозите, които се предлагат за мача. Когато откриете залога, който искате да направите, просто кликнете върху него. След това единствено трябва да въведете сумата, която ще заложите, да потвърдите и сте готови. Онлайн залогът е направен! Целият процес е много прост.

Сравняване на коефициенти

Букмейкърите се конкурират в много отношения, но най-вече в коефициентите, които предлагат. Ако всеки оператор предлага еднакви коефициенти, би било скучно и ще липсва тръпката на пазара. Всеки харесва чувството, че е сключил добра сделка. За това всеки играч трябва да се снабдява с точна и актуална информация, за да е подготвен за движенията в цифрите.

Коефициентите са с вграден марж, който представлява печалба за букмейкърите и може да бъде в границите от 1% до 50%. Теоретично, при залог от 100 лева букмейкърът може да спечели както 1 лев печалба, така и 50 лева печалба. Разбира се, тези цифри са само на теория.

От самото начало играчът е с лека загуба в залагането заради маржовете на букмейкъра. Затова е важно да намерим добра оферта за залог. Важен инструмент за тази цел е сравняването на коефициенти. Някои играчи се водят само от това какви са коефициентите, т.е. при нестабилен пазар винаги ще залагат на най-добрите коефициенти. Интернетът доведе до възникването на много сайтове за сравняване на коефициенти. Безплатните залози и специалните промо оферти са само начин за поддържане на лоялност и повечето хора залагат след като първо са сравнили коефициентите.

Какво определя коефициентите на букмейкъра?

Букмейкърът първо изчислява вероятностите нещо да се случи или да не се случи по време на събитие. След това превежда тези изчисления в коефициенти и залага марж в тях. В България коефициентите за залагане се показват с десетична точка – така лесно можете да пресметнете потенциалната печалба от печеливш залог.

Заключение

Залагането е хоби с много дълга история и винаги ще бъде актуално заради човешката природа. Интернетът и мобилните технологии промениха начина, по който залагаме, но основните принципи са все същите. Залагането означава рискуване на пари с цел да получиш нещо за нищо. Да изтеглиш печеливша карта или да улучиш късметлийски зар вече е преживяване, което може да се изпита и при онлайн загането. Връзката между риск и печалба се основава върху вероятностите и коефициентите, които ги отразяват.

Технологията подобри възможностите за успешно залагане и направи информацията по-достъпна. В момента живеем в благоприятни времена за играчите, защото пазарите се конкурират повече от всякога. Сайтовете за сравняване на коефициенти позволяват на всеки залагащ да избере най-доброто за себе си, на най-добра цена. Технологията също така допринесе за по-ефективни и релевантни промени в коефициентите. Играчите вече имат достъп до много безплатна информация и могат да я използват, за да правят по-образовани селекции.

Битката между играчите и букмейкърите все още съществува. При всички форми на залагане, математиката е в полза на букмейкъра. Но от друга страна мобилните технологии и интернетът създадоха много допълнителни предимства и за играчите. Без съмнение букмейкърите ще се опитат да възвърнат баланса в тяхна полза и този дуел винаги ще го има.